ROBOTİK CERRAHİ

ROBOTİK CERRAHİ

Robotik Cerrahi Nedir?


Robotik cerrahi diğer adıyla da Vinci robotik cerrahi sistemi minimal invaziv cerrahinin gelişmiş eneknolojik halidir. Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu; cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Cerrah konsolundan komutlar hasta onsolunda bulunan Da Vinci robotuna aktarılır. Da Vinci robotuna steril olarak özel bir kılıf giydirilir. Laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi karın duvarından, yapılacak ameliyata göre kesiler yapılarak trokar adı verilen el aletlerinin rahatlıkla karın içerisine girmesini ve hareket etmesini sağlayan aletler girilir. Yapılacak ameliyata göre uygun trokardan 3 boyutlu görüntüleme sistemi girilir.

Görüntüleme cihazı robot kontrollü olduğu için titreme yapmaz ve cerrah, gerçeğe oldukça yakın üç boyutlu bir görüşe sahip olur. Optik sistem yüksek çözünürlüklü ve görüntü fiberoptik kameralar ile aktarığından dolayı görüntü yaklaştırılsa da görüntü kaybı olmaz. Cerrah dar alanlarda ve derinliklerde normal görüş alanından daha iyi görüntüleri sağlayabilir. Ardından diğer trokarlardan yapılacak cerrahide gerekli olan el aletleri girilir. El aletleri ile robotik konsol bağlantısı sağlanır. Cerrah, cerrah konsoluna oturarak el hareketleri ile robotik konsol hareketlerini yönetir. 720 derecelik dönüş açısına sahip olan robotik kollar, insan elinin yapması mümkün olmayan hareketlerin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanır. Cerrahın ellerindeki küçük titremeler, robot kontrolünde olan cerrahi gereçlere yansımaz. Böylece cerrahide yaşanabilen hata payı mümkün olan en düşük seviyeye indirilir.

Genel Cerrahide Robotik Cerrahi


Genel Cerrahi ameliyatlarının birçoğunda robotik cerrahi kullanılabilir Kalın bağırsak ve rektum cerrahisi; özellikle rektum cerrahisinde leğen kemiği içerisinde dar alanda hareket kabiliyetini arttırır.

Obezite ve metabolik cerrahi (Şeker ameliyatları); Şeker ameliyatlarında bağırsakların yönlendirilmesi ve karın içerisinde rahat anastomoz yapılmasını sağlar.
Karaciğer rezeksiyonları – hepatektomi, segmentektomi; Daha geniş görüş açısı ile karaciğer içerisindeki safra yolları ve kan damarlarının daha rahat görülüp daha az yan etki ve kanama ile ameliyatın yapılabilmesine olanak tanır. Pankreas kanseri için whipple ameliyatı, total pankreatektomi ve distal pankreatektomi; özelikle whipple ameliyatında pankreas kanalı ve safra yolu ile ince bağırsak arasındaki yeni oluşturulan yolların arasındaki anastomozun daha rahat manüplasyon ile yapılmasını sağlar

Yorumlar (0)

Yorum Yazın