SAFRA KESESİ

SAFRA KESESİ

Safra kesesi karnın sağ üst kısmında bulunan armut şeklinde bir kesedir. Kesenin görevi karaciğerin ürettiği safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak ve gerekli aralıklarla on iki parmak bağırsağına safra salgılamaktır.

SAFRA KESESİNİN ALINMASI NE ZAMAN GEREKLİ OLABİLİR?

Safranın akışını engelleyen ve ağrıya sebep olan safra taşları safranın alınmasını gerekli kılabilir. Komplikasyon riski çok düşük ve çok yaygın olan bir ameliyattır. Çoğu zaman kolesistektomi ameliyatı olan hastalar aynı gün eve gidebilir. Safra kesesindeki taşlar dışında safra kanalında bulunan taşlar, safra kesesi iltihabı ve pankreas iltihabı da kolesistektomi gerektirebilir. Safra kesesi iltihabı, safra kesesi taşlarının neden olduğu bir çeşit iltihaplanmadır.

Tıp dilinde kolesistit denir. Safra kesesi taşlarının en sık neden olduğu şikâyet karın ağrısıdır. Ağrı karnın sağ üst tarafında hissedilir ve sırta doğru yayılır. Ağrı gelip geçici şekilde olabileceği gibi iltihaplı durumlarda sürekli ve şiddetlidir. Şikâyetlere veya yan etkilere neden olmuş safra kesesi taşlarının tedavisinde cerrahi uygulanır.

Robot yardımlı Minimal İnvaziv Cerrahi:

Robotik safra kesesi ameliyatı yani robotik kolesistektomi hastanın karnındaki birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Kesilerin küçüklüğü ameliyat sonrası hastanın günlük aktivitelerine dönmesini hızlandıran bir faktördür. Robotik ameliyatlarda cerrah ameliyatı hastaya birkaç adım mesafede bulunan cerrah konsolundan gerçekleştirirken aynı zamanda hastanın başında bulunan bir diğer cerrah ameliyat süresince konsoldaki cerraha yardımcı olur. İki cerrahın katılımıyla gerçekleştirilen ameliyatlarda robotun özel kamerası kullanılır. Hastanın içinin 3 boyutlu görüntüsü rehberliğinde cerrahın konsolda yaptığı tüm hareketler anlık olarak hastanın içindeki enstrümanlara aktarılır.

Açık Cerrahi:

Açık kolesistektomi ameliyatı hastada açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilir. Kesinin büyüklüğü ameliyat sonrası iyileşme süresinde etkili bir faktördür. Açık cerrahinin cerraha sağladığı en büyük avantaj cerrahın ameliyatı dokularını hissederek gerçekleştirmesidir. Cerrah büyük kesiden açık cerrahi aletleri kullanarak operasyonu gerçekleştirir.

Laparoskopik Cerrahi (Minimal İnvaziv Cerrahi):

Laparoskopik kolesistektomi, minik bir video kamera ve özel cerrahi aletlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Cerrah hastanın karnında birkaç küçük kesi açar. Bu kesilerden bir tanesi laparoskop adı verilen ameliyat sırasında hastanın içinin 2 boyutlu görüntüsünü sağlayan minik bir kamera için, diğerleri ise cerrahın kullandığı laparoskopik aletler içindir. İnce, uzun ve düz olan bu enstrümanlar ameliyatın gerçekleştiği bölgeye bu kesilerden gönderilir ve cerrah ameliyathaneye monitör ile aktarılan görüntü rehberliğinde ameliyatı gerçekleştirir

Yorumlar (0)

Yorum Yazın